Reklama

Reklama
  • 4 piersi z kaczki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 puszka brzoskwiń, np. marki Sandra
  • 1/3 szkl. wody
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta papryczki chilli
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

  1. Pierś z kaczki dokładnie umyj, dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do lodówki na około godzinę.
  2. Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem rzepakowym i grilluj na niej kaczkę z każdej strony przez około 7 minut.
  3. Podsmażone piersi przełóż do szklanego naczynia żaroodpornego.
  4. Brzoskwinie odcedź, pokrój na ćwiartki, posyp solą oraz pieprzem i włóż do naczynia z kaczką.
  5. W małym naczyniu zmieszaj miód z wodą, sosem sojowym i papryczką chilli.
  6. Sosem polej piersi z kaczki oraz brzoskwinie.
  7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, wstaw do niego danie w żaroodpornym naczyniu i piecz pod przykryciem przez około 30 minut.
  8. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200 stopni C i piecz jeszcze przez 10 minut.
  9. Chrupiącą kaczkę wyłóż na talerz, pokrój w plastry, a obok niej ułóż pieczone brzoskwinie.
  10. Całość polej gorącym sosem z naczynia i posyp posiekaną natką pietruszki.

Uwaga! Zamiast brzoskwiń z puszki, dostępnych przez cały rok, możesz też w sezonie użyć świeżych owoców. Będą jeszcze bardziej aromatyczne.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na mięso dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama