Pieczona kaczka z brzoskwiniami
Połączenie mięsa z kaczki i owoców? Dlaczego nie! Pieczona kaczka z brzoskwiniami odmieni smak mięsa. Dodanie brzoskwini do potraw daje na ciekawy i wyrazisty smak, któremu trudno się oprzeć. Można użyć zarówno świeżych owoców, jak i tych z puszki.
- mat. pras. Sandra
Opublikowano: wtorek, 19 września 2017 12:02
Reklama
Reklama
- 4 piersi z kaczki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 puszka brzoskwiń, np. marki Sandra
- 1/3 szkl. wody
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- szczypta papryczki chilli
- posiekana natka pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- Pierś z kaczki dokładnie umyj, dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do lodówki na około godzinę.
- Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem rzepakowym i grilluj na niej kaczkę z każdej strony przez około 7 minut.
- Podsmażone piersi przełóż do szklanego naczynia żaroodpornego.
- Brzoskwinie odcedź, pokrój na ćwiartki, posyp solą oraz pieprzem i włóż do naczynia z kaczką.
- W małym naczyniu zmieszaj miód z wodą, sosem sojowym i papryczką chilli.
- Sosem polej piersi z kaczki oraz brzoskwinie.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, wstaw do niego danie w żaroodpornym naczyniu i piecz pod przykryciem przez około 30 minut.
- Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200 stopni C i piecz jeszcze przez 10 minut.
- Chrupiącą kaczkę wyłóż na talerz, pokrój w plastry, a obok niej ułóż pieczone brzoskwinie.
- Całość polej gorącym sosem z naczynia i posyp posiekaną natką pietruszki.
Uwaga! Zamiast brzoskwiń z puszki, dostępnych przez cały rok, możesz też w sezonie użyć świeżych owoców. Będą jeszcze bardziej aromatyczne.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na mięso dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama