Reklama
  • kawałek surowej szynki
  • ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • fasolka szparagowa
  • odrobina przypraw do mięsa-może być papryka,majeranek i olej rzepakowy

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałeczki i gotujemy jak na zwykłą zupkę jarzynową. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i odlewamy nadmiar wody. Warzywa możemy rozgnieść lub zblendować.
Surowy kawałek szynki dokładnie myjemy, przyprawiamy i owijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania jednolicie wypieczonej struktury - około 15-20 min. Po ostygnięciu szynkę kroimy na drobne kawałeczki (dzięki temu maluszek uczy się gryźć) i łączymy z wcześniej przygotowaną warzywną papką. Można zrobić posiłek na jeden dzień i wtedy używamy wszystko w minimalnych porcjach a można także zrobić więcej i zamrozić.

Reklama

Sprawdź inne przepisy na zapiekanki
Polecamy: Szynka pieczona

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama