Pieczone buraki z rabarbarem i mozzarellą
Wypróbuj przepis na pieczone buraki z rabarbarem i mozzarellą. Ten przepis przygotowała Sylwia Wiesenberg. To ciekawa propozycja na obiad lub kolację.
- 1 kg buraków,
- 4 łodygi rabarbaru,
- 400 g rolady z koziego sera
- 1 opakowanie roszponki
- kilka listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól morska i wędzona
- sok z pomarańczy
- ocet balsamiczny
Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełóż na blachę, skrop oliwą z oliwek, oprósz solą morską. Następnie wstaw do piekarnika i piecz około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Buraki można również piec w całości, a dopiero potem obrać i pokroić w cząstki.
Umyty rabarbar pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, przełóż na blachę, skrop oliwą z oliwek, sokiem z pomarańczy oraz octem balsamicznym, a następnie piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Na talerzu ułóż cząstki pieczonych buraków z rabarbarem. Całość posyp roszponką, pokruszonym kozim serem oraz świeżo siekaną bazylią. Na koniec skrop oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.
Źródło: materiały prasowe/ przepis Sylwii Wiesenberg, ambasadorki marki Fit&Easy.
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki