Pieczone jabłka
Pieczone jabłka - przepis dla dzieci.
- 4 jabłka
- 4 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki cukru pudru
Dla dorosłego dodatkowo:
- 50 ml calvadosu
- po łyżce migdałów, rodzynek i orzechów
Jabłka umyj, odkrój górną część, wydrąż gniazda nasienne. Do każdego jabłuszka dla dziecka dodaj łyżeczkę masła i łyżeczkę cukru pudru. Ułóż wszystkie jabłka w żaroodpornych miseczkach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 20 minut, aż zmiękną.
Dla dziecka: przed podaniem wystudź, pokrój w cząstki.
Dla dorosłego: na patelni rozpuść dwie łyżeczki masła, dodaj bakalie i cukier. Podgrzewaj powoli, cały czas mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować. Zdejmij z ognia, dodaj calvados, wymieszaj. Po wyjęciu jabłek z piekarnika włóż do nich nadzienie.
Nasza rada: Możesz też wsypać do jabłek cukier puder, a z wierzchu oprószyć je cynamonem. Jeśli dziecko nie potrafi jeszcze gryźć, podaj mu pulpę jabłkową, skrobaną łyżeczką.
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser