Reklama

Reklama
  • 4 jabłka
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Dla dorosłego dodatkowo:

  • 50 ml calvadosu
  • po łyżce migdałów, rodzynek i orzechów

Jabłka umyj, odkrój górną część, wydrąż gniazda nasienne. Do każdego jabłuszka dla dziecka dodaj łyżeczkę masła i łyżeczkę cukru pudru. Ułóż wszystkie jabłka w żaroodpornych miseczkach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 20 minut, aż zmiękną.
Dla dziecka: przed podaniem wystudź, pokrój w cząstki.
Dla dorosłego: na patelni rozpuść dwie łyżeczki masła, dodaj bakalie i cukier. Podgrzewaj powoli, cały czas mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować. Zdejmij z ognia, dodaj calvados, wymieszaj. Po wyjęciu jabłek z piekarnika włóż do nich nadzienie.

Nasza rada: Możesz też wsypać do jabłek cukier puder, a z wierzchu oprószyć je cynamonem. Jeśli dziecko nie potrafi jeszcze gryźć, podaj mu pulpę jabłkową, skrobaną łyżeczką.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama