Reklama

Farsz:

Reklama
  • szynka, np. Szefa Masarni u Józefa JBB
  • ½ kg pieczarek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • szczypiorek

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 75 ml kwaśnej śmietany

  1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć, następnie zawiń w folię i schładzaj ok. 30 minut w lodówce.
  2. W międzyczasie przygotuj farsz.
  3. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Kolejno dodawaj pokrojone pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem i odparuj całą wodę.
  5. Na koniec dodaj pokrojoną szynkę oraz szczypiorek.
  6. Gotowy farsz ostudź.
  7. Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 mm i wykrój koła o średnicy ok. 8-9 cm.
  8. Na środek każdego nałóż farsz i zlep brzegi.
  9. Pierogi przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem.
  10. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza (termoobieg) ok. 40 minut, aż do zrumienienia pierożków.
Reklama

Zobacz też przepisy na pierogi

Reklama
Reklama
Reklama