Pieczone pierożki z szynką i pieczarkami
Pieczone pierożki z szynką i pieczarkami są idealnym dodatkiem do czystego barszczu. Możesz je zrobić również w wersji bezmięsnej z samymi pieczarkami albo także z dodatkiem kapusty.
- mat. pras. JBB Bałdyga
Opublikowano: poniedziałek, 23 grudnia 2019 14:35
Reklama
Farsz:
Reklama
- szynka, np. Szefa Masarni u Józefa JBB
- ½ kg pieczarek
- cebula
- ząbek czosnku
- szczypiorek
Ciasto:
- 100 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 75 ml kwaśnej śmietany
- Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć, następnie zawiń w folię i schładzaj ok. 30 minut w lodówce.
- W międzyczasie przygotuj farsz.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kolejno dodawaj pokrojone pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem i odparuj całą wodę.
- Na koniec dodaj pokrojoną szynkę oraz szczypiorek.
- Gotowy farsz ostudź.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 mm i wykrój koła o średnicy ok. 8-9 cm.
- Na środek każdego nałóż farsz i zlep brzegi.
- Pierogi przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem.
- Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza (termoobieg) ok. 40 minut, aż do zrumienienia pierożków.
Reklama
Zobacz też przepisy na pierogi
Reklama
Reklama
Reklama