Reklama

Reklama
  • 5 dużych, długich ziemniaków
  • 100 g orzechów włoskich, np. Bakalland
  • 5 łyżek masła
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • sól, pieprz

  1. Ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą, nie obieraj ze skóry.
  2. Ugotuj je w mundurkach na półtwardo.
  3. Odkrój delikatnie wierzch i wydrąż połowę miąższu.
  4. Garść orzechów włoskich drobno posiekaj, większą część wymieszaj z miękkim masłem, wydrążonym miąższem ziemniaka oraz tymiankiem.
  5. Farszem nadziej wydrążone ziemniaki i delikatnie posyp solą i pieprzem.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.
  7. Po tym czasie sprawdź miękkość. W razie potrzeby dopiecz jeszcze przez kilka minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika posyp ziemniaki resztą orzechów i tymianku.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z ziemniaków

Reklama
Reklama
Reklama