Pieczone ziemniaki z orzechami
Chrupiące pieczone ziemniaki z orzechami włoskimi to świetne danie na ciepłą kolację. Jest sycące i pięknie pachnie tymiankiem.

- mat. pras. Bakalland
Opublikowano: piątek, 18 października 2019 09:47
Reklama
Reklama
- 5 dużych, długich ziemniaków
- 100 g orzechów włoskich, np. Bakalland
- 5 łyżek masła
- tymianek (świeży lub suszony)
- sól, pieprz
- Ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą, nie obieraj ze skóry.
- Ugotuj je w mundurkach na półtwardo.
- Odkrój delikatnie wierzch i wydrąż połowę miąższu.
- Garść orzechów włoskich drobno posiekaj, większą część wymieszaj z miękkim masłem, wydrążonym miąższem ziemniaka oraz tymiankiem.
- Farszem nadziej wydrążone ziemniaki i delikatnie posyp solą i pieprzem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.
- Po tym czasie sprawdź miękkość. W razie potrzeby dopiecz jeszcze przez kilka minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp ziemniaki resztą orzechów i tymianku.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z ziemniaków
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Newsy
8-letnia dziewczynka straciła mamę, tatę, brata i babcię w jednej chwili. Wszystko przez ziemniaki
Luiza Słuszniak
Joanna Biegaj
Newsy
Urodziła prosto na podłogę, maluszka znaleziono w piecu. Dlaczego od 7 lat nikt nie może znaleźć matki?
Magdalena Drab
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Ewa Janczak-Cwil
Przepisy
Placki ziemniaczane dla dzieci: od kiedy i jak je przygotować. Przepisy nawet dla niemowlaka
Maria Kaczyńska-Żandarowska
Magdalena Drab, Maria Kaczyńska-Żandarowska
Luiza Słuszniak
Katarzyna Pinkosz