Pieczony łosoś
Zobacz nasz przepis na pieczonego łososia - zdrowa ryba to idealny pomysł na wartościowy obiad dla małego dziecka, a łosoś zawiera dużo niezbędnych do rozwoju składników odżywczych.
- kasia
- łosoś
- pasta ziół i oliwy
- fasolka szparagowa gotowana
- ziemniaki z wody
- sałata
- papryka
Około 150g łososia umyj i osusz. Przygotuj pastę: garść ziół np. bazylii, oregano i tymianku, łyżka oliwy z oliwek plus pół ząbka czosnku zmiksuj razem, dodaj kilka kropli soku z cytryny i pół szczypty soli. Natrzyj łososia pastą i zawiń luźno w pakiecik folii aluminiowej. Zrób dziurkę widelcem i włóż do nagrzanego na 160®C piekarnika na około 20 minut. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami (3-4 sztuki średnie), gotowaną fasolką szparagową (około 100g) i miseczką sałatki paprykowej (po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej pokrojone w kostkę z dodatkiem oleju z pestek winogron i octu balsamicznego).