Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 20 łyżek cukru DIAMANT,
  • 250 gram miodu,
  • 1 przyprawa do piernika,
  • 1 i 1/2 margaryny,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 2 jajka,
  • 2 kg mąki,
  • 1 łyżeczka sody.

Lukier:

  • Cukier puder Diamant,
  • woda przegotowana,
  • dodatkowo: ozdoby i barwniki do lukru według własnego uznania.

Cukier roztapiamy na patelni- tworzy się karmel. Dodajemy miód i przyprawę z piernika. Mieszamy przez ok. 15 minut (tak by substancja była jednolita). Zostawiamy do wystygnięcia. W oddzielnym garnuszku roztapiamy margaryny i dodajemy smalec. Zostawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i mieszamy. Ostudzony karmel i tłuszcz wlewamy do miski z mąką i sodą. Wbijamy jajka. Całość mieszamy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej substancji. Wyrobione ciasto wałkujemy i wykrawamy kształty swoich pierników. Następnie wsadzamy je do piekarnika na 180 stopni, na około 10-15 minut, tak by miały piękny złocistobrązowy kolor. Po wystygnięciu dekorujemy lukrem i ozdobami według uznania. Smacznego!

Zobacz inne przepisy dla dzieci

Reklama

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Klaudię.

Reklama
Reklama
Reklama