Na ciasto:

Reklama
  • po 15 dag mąki razowej i pszennej
  • jajko
  • łyżka masła
  • woda
  • sól

Na farsz:

  • 30 dag pieczarek
  • 2 jajka na twardo
  • 20 dag cebuli
  • sól
  • pieprz

Pieczarki obierz i usmaż na maśle. Cebulę pokrój w drobną kostkę i również podsmaż. Pieczarki posiekaj, połącz z cebulką i dopraw solą i pieprzem. Jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę, połącz z farszem.
Do mąki zwykłej i razowej dodaj jajko, miękkie masło i tyle ciepłej wody aby dało się zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj krążki. Na każdym układaj łyżkę farszu i zlepiaj pierożki. Gotuj w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną. Wyjmij, odsącz i podawaj z podsmażoną cebulką.

Zobacz także
Reklama

Zobacz więcej przepisów na pierogi dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama