Reklama
  • 400 g mąki
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 3/4 kg ziemniaków
  • kostka twarogu (250 g)
  • cebulka
  • 2 łyżki masła l łyżka oleju
  • szczypta soli i pieprzu

Reklama

Zrób farsz. Ziemniaki opłucz i ugotuj w łupinach, przestudź i obierz ze skórki. Wraz z twarożkiem zmiel je lub przeciśnij przez praskę. Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Połącz ze zmieloną masą. Dopraw lekko. Z mąki, żółtek, wody i odrobiny soli zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez ok. 5 minut, a potem cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie lub stolnicy. Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta kółka. Na każde nałóż po łyżeczce farszu, złóż na pół i posklejaj brzegi, uważając, by farsz nie dostał się między nie, bo wtedy pierogi łatwo pękają. Tak przygotowane przykryj ściereczką i gotuj partiami w dużej ilości wrzątku z odrobiną oleju, aż wypłyną na wierzch. Podawaj ze stopionym masłem.

Reklama
Reklama
Reklama