Reklama

na ciasto:

Reklama
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka wody (wrzątku)
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka soli

na masę serową:

  • 50 dag białego sera
  • żółtko
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego

Do miski wsyp mąkę, sól i wlej olej, a na koniec pełną szklankę wrzątku. Drewnianą łyżką szybko wymieszaj składniki. Kiedy mąka wchłonie wodę, wysyp wszystko na blat i zagnieć ciasto. Wyrobione powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto nakryj miską, aby odpoczęło i lekko przestygło.
Ser zmiel, dodaj żółtko, 2 łyżki jogurtu lub śmietany, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj.
Ciasto na pierogi wałkuj partiami na grubość kilku milimetrów. Pozostałą część ciasta zostaw pod przykryciem, aby nie obeschło. Szklanką wycinaj kółka. Na każde nakładaj masę serową i sklejaj.
Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku. Od momentu wypłynięcia gotuj 2 minuty.
Ugotowane pierogi wyjmuj łyżka cedzakową. Podawaj ze śmietaną lub sosem owocowym (np. truskawkowym).

Zobacz inne przepisy na pierogi dla dziecka

Reklama

Przepis: Beata Połatyńska

Reklama
Reklama
Reklama