Pierogi z serem
Pierogi z serem polane śmietaną lub owocowym sosem - to danie kojarzy mi się z latem, wakacjami u babci. Wypróbuj nasz przepis na piergi z serem, dodaj do nich sos truskawkowy. Smacznego!
na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- szklanka wody (wrzątku)
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka soli
na masę serową:
- 50 dag białego sera
- żółtko
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
Do miski wsyp mąkę, sól i wlej olej, a na koniec pełną szklankę wrzątku. Drewnianą łyżką szybko wymieszaj składniki. Kiedy mąka wchłonie wodę, wysyp wszystko na blat i zagnieć ciasto. Wyrobione powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto nakryj miską, aby odpoczęło i lekko przestygło.
Ser zmiel, dodaj żółtko, 2 łyżki jogurtu lub śmietany, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj.
Ciasto na pierogi wałkuj partiami na grubość kilku milimetrów. Pozostałą część ciasta zostaw pod przykryciem, aby nie obeschło. Szklanką wycinaj kółka. Na każde nakładaj masę serową i sklejaj.
Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku. Od momentu wypłynięcia gotuj 2 minuty.
Ugotowane pierogi wyjmuj łyżka cedzakową. Podawaj ze śmietaną lub sosem owocowym (np. truskawkowym).
Zobacz inne przepisy na pierogi dla dziecka
Przepis: Beata Połatyńska