Pierogi z truskawkami
Sezon na truskawki rozpoczęty! Wypróbuj nasz przepis na pierogi z truskawkami - są smaczne i zdrowe. Pierogi z truskawkami można podać na obiad lub jako deser dla dziecka.
- 50 dag mąki
- żółtko
- szczypta soli
- łyżka masła
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 3 szklanki truskawek
Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z solą i żółtkiem. Zagnieć ciasto, stopniowo dodając gorącą wodę. Jeśli ciasto jest zbyt ścisłe, wlej więcej wody. Na koniec dodaj masło i dalej zagniataj. Przykryj ściereczką na 15 minut.
Ciasto podziel na 3 części, aby zbytnio nie wyschło. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i wałkuj krążki.
Na każdym krążku ciasta układaj pokrojone na połówki truskawki i lep pierogi. Wrzucaj do osolonego wrzątku.
Gotuj 2-3 minut od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia pierogów. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Zobacz inne przepisy na pierogi dla dzieci
Przepis: Beata Połatyńska