Reklama

Reklama
  • 50 dag mąki
  • żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 3 szklanki truskawek

Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z solą i żółtkiem. Zagnieć ciasto, stopniowo dodając gorącą wodę. Jeśli ciasto jest zbyt ścisłe, wlej więcej wody. Na koniec dodaj masło i dalej zagniataj. Przykryj ściereczką na 15 minut.
Ciasto podziel na 3 części, aby zbytnio nie wyschło. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i wałkuj krążki.
Na każdym krążku ciasta układaj pokrojone na połówki truskawki i lep pierogi. Wrzucaj do osolonego wrzątku.
Gotuj 2-3 minut od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia pierogów. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Zobacz inne przepisy na pierogi dla dzieci

Reklama

Przepis: Beata Połatyńska

Reklama
Reklama
Reklama