Reklama

Reklama
  • 50 dag mąki
  • duża szczypta soli
  • bardzo gorąca woda

na farsz:

  • 40 dag liści szpinaku
  • 25 dag ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Stopniowo dodawaj bardzo gorącą wodę. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto. Odłóż je do miski oprószonej mąką na 10-15 minut, przykryj ściereczką.
Szpinak posiekaj, wrzuć na patelnię wraz z rozgniecionym czosnkiem. Gdy odparuje z niego woda, dopraw gałką, solą i pieprzem. Przestudź (nie musi być zimny), dodaj ricottę, wymieszaj i dopraw.
Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego kółka, nakładaj łyżeczkę nadzienia i zlepiaj pierogi. Gotowe pierogi ugotuj we wrzącej wodzie.
Podawaj polane stopionym masłem lub podsmażone na oleju.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na obiady dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama