Pierogi ze szpinakiem
Pierogi ze szpinakiem to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. To idealny pomysł na zapoznanie dziecka ze smakiem szpinaku, tak by go polubiło.
- Edipresse
- 50 dag mąki
- duża szczypta soli
- bardzo gorąca woda
na farsz:
- 40 dag liści szpinaku
- 25 dag ricotty
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- olej
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Stopniowo dodawaj bardzo gorącą wodę. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto. Odłóż je do miski oprószonej mąką na 10-15 minut, przykryj ściereczką.
Szpinak posiekaj, wrzuć na patelnię wraz z rozgniecionym czosnkiem. Gdy odparuje z niego woda, dopraw gałką, solą i pieprzem. Przestudź (nie musi być zimny), dodaj ricottę, wymieszaj i dopraw.
Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego kółka, nakładaj łyżeczkę nadzienia i zlepiaj pierogi. Gotowe pierogi ugotuj we wrzącej wodzie.
Podawaj polane stopionym masłem lub podsmażone na oleju.
Zobacz więcej przepisów na obiady dla dziecka