Pierożki z gryką - przepis dla dzieci
Wypróbuj przepis na pierogi z kaszą gryczaną, z dodatkiem białego sera i cebulki.
- Edipresse
Opublikowano: środa, 10 kwietnia 2013 11:27
Reklama
Reklama
- 40 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- 15 dag kaszy gryczanej
- 10 dag białego sera
- łyżka masła
- cebula
- jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
Reklama
Do mąki dodaj olej, sól, wlej pół szklanki wody. Wyrób, by powstało gładkie ciasto. Ugotuj kaszę gryczaną, zmiel z serem. Posiekaj cebulkę i zeszklij ją na rozgrzanym maśle, dodaj do kaszy i sera, razem z jajkiem i majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego szklanką kółka, nakładaj na nie farsz. Złóż na pół, zlep brzegi. Gotuj kilka minut w osolonym wrzątku.
Reklama
Reklama
Reklama