Reklama

(na cztery porcje):

Reklama
  • 50 g masła klarowanego
  • 4 łyżki mleka
  • szklanka mąki
  • 3 kwaskowe jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka rodzynek
  • szczypta cynamonu

Jabłka zetrzyj na tarce, włóż do rondla. Dodaj cukier i cynamon, a potem duś na małym ogniu około 15 minut. Rodzynki sparz i dodaj do jabłek. Farsz jabłkowy przestudź. Masło posiekaj, rozetrzyj w palcach z mąką, dodaj mleko i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj na grubość mniej więcej pół centymetra, pokrój w kwadraty o boku 10 cm. Nałóż farsz i zlep brzegi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 20 minut, aż będą złociste.

Nasza rada: Masło klarowane możesz zrobić też sama. W rondelku podgrzewaj masło aż do całkowitego rozpuszczenia. Z powierzchni zbieraj zawiesistą szumowinę, aż zostanie sam złoty płyn. Takie masło nie zawiera białek mleka.

Zobacz inne przepisy na pierożki dla dziecka

Reklama

Przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"

Reklama
Reklama
Reklama