Pierożki z jabłkami
Pierożki z jabłkami to zdrowa i smaczna propozycja na podwieczorek dla dziecka. Przepis na pierożki możesz włączyć również w menu urodzinowe dla dziecka.
(na cztery porcje):
- 50 g masła klarowanego
- 4 łyżki mleka
- szklanka mąki
- 3 kwaskowe jabłka
- 2 łyżki cukru
- łyżka rodzynek
- szczypta cynamonu
Jabłka zetrzyj na tarce, włóż do rondla. Dodaj cukier i cynamon, a potem duś na małym ogniu około 15 minut. Rodzynki sparz i dodaj do jabłek. Farsz jabłkowy przestudź. Masło posiekaj, rozetrzyj w palcach z mąką, dodaj mleko i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj na grubość mniej więcej pół centymetra, pokrój w kwadraty o boku 10 cm. Nałóż farsz i zlep brzegi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 20 minut, aż będą złociste.
Nasza rada: Masło klarowane możesz zrobić też sama. W rondelku podgrzewaj masło aż do całkowitego rozpuszczenia. Z powierzchni zbieraj zawiesistą szumowinę, aż zostanie sam złoty płyn. Takie masło nie zawiera białek mleka.
Zobacz inne przepisy na pierożki dla dziecka
Przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"