Pierś z gęsi z karmelizowaną żurawiną
Wypróbuj nasz przepis na pierś z gęsi z karmelizowaną żurawiną. To czasochłonna, ale bardzo smaczna propozycja na obiad. Tak przygotowaną pierś z gęsi możesz podawać również na kanapce.
- materiały prasowe Wasa
- 1 cała pierś gęsia
- 200 g tłuszczu gęsiego
- 0,5 kg cebulek
- 2 szczypty soli
- 300 g żurawiny wielkoowocowej
- laska cynamonu
- 100 ml wody
- 100 g cukru brązowego
Pierś z gęsi
Umyj pierś z gęsi, następnie ją osusz i posól. Jej wierzchnią część natnij w poprzek i odstaw na godzinę. Roztop tłuszcz gęsi w rondelku na bardzo małym ogniu.
Na patelni bez tłuszczu obsmaż pierś (skórą do dołu) na patelni aż się lekko zarumieni. Następnie przełóż ją do garnka z roztopionym tłuszczem i gotuj (konfituj) około 80 minut na małym ogniu. 10 minut przed końcem gotowania dodaj całe, małe cebulki. Gdy zakończysz gotowanie, pierś oraz cebulki wyjmij z tłuszczu.
Karmelizowana żurawina
Na patelnię wylej 100 ml wody i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj brązowy cukier oraz cynamon i gotuj wszystko około 7-10 minut. Zmniejsz ilość płynu (znacznie) i dodaj żurawinę (wcześniej umytą i osuszoną). Żurawinę karmelizujemy mieszając około 2 minut.
Gęsią pierś podawać wraz z karmelizowaną żurawiną. Mięso można pokroić w cienkie plastry i położyć na pieczywie.
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu