Pizza makaronowa
Pizza makaronowa to danie dość nietypowe, podwójnie włoskie. danie. dość nietypowe. I w tym jego siłą! B makaron można przyrządzać na wiele sposobów, a ogranicza nas tylko wyobraźnia.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: poniedziałek, 13 stycznia 2020 15:44
Reklama
Spód:
Reklama
- 100 g makaronu rurki, np. Lubella Mini Rurki 5 warzyw
- 30 g startego żółtego sera
- jajko
- łyżeczka suszonego oregano
Sos:
- szklanka passaty pomidorowej
- łyżka posiekanej cebuli
- pół czerwonej papryki
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- kulka mozzarelli
- ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek
- oliwa
- Makaron ugotuj al dente, po czym odsącz go i przelej zimną wodą.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
- Jajko roztrzep i zmieszaj z oregano i tartym serem.
- Wlej do makaronu i wymieszaj.
- Na blaszkę z papierem do pieczenia wyłóż makaron.
- Uformuj kształt pizzy i zapiecz przez 15 minut.
- Na oliwie podsmaż cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką.
- Dodaj passatę i duś, aż odparuje woda. Dopraw do smaku.
- Podpieczony spód posmaruj sosem, a na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli.
- Piecz jeszcze 10 minut.
- Przed podaniem skrop oliwą i podaj ze świeżymi ziołami.
Reklama
Zobacz też inne łatwe przepisy na dania z makaronem
Reklama
Reklama
Reklama