Reklama

Spód:

Reklama
  • 100 g makaronu rurki, np. Lubella Mini Rurki 5 warzyw
  • 30 g startego żółtego sera
  • jajko
  • łyżeczka suszonego oregano

Sos:

  • szklanka passaty pomidorowej
  • łyżka posiekanej cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • kulka mozzarelli
  • ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek
  • oliwa

  1. Makaron ugotuj al dente, po czym odsącz go i przelej zimną wodą.
  2. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
  3. Jajko roztrzep i zmieszaj z oregano i tartym serem.
  4. Wlej do makaronu i wymieszaj.
  5. Na blaszkę z papierem do pieczenia wyłóż makaron.
  6. Uformuj kształt pizzy i zapiecz przez 15 minut.
  7. Na oliwie podsmaż cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką.
  8. Dodaj passatę i duś, aż odparuje woda. Dopraw do smaku.
  9. Podpieczony spód posmaruj sosem, a na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli.
  10. Piecz jeszcze 10 minut.
  11. Przed podaniem skrop oliwą i podaj ze świeżymi ziołami.
Reklama

Zobacz też inne łatwe przepisy na dania z makaronem

Reklama
Reklama
Reklama