Reklama

Na ciasto:

Reklama
  • 3 kubki mąki
  • 3 łyżeczki aktywnych drożdży
  • 1 kubek letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 śliwek kalifornijskich drobno posiekanych
  • szczypta cukru
  • dodatkowa mąka do posypywania przy wałkowaniu

Dodatki do pizzy:

  • mascarpone
  • truskawki
  • śliwki kalifornijskie
  • świeża mięta

Zaczyn:

  1. 3 łyżki letniej wody, cukier i drożdże dobrze wymieszaj.
  2. Odstaw na 10 minut.

Ciasto:

  1. Przesiej mąkę z solą.
  2. Do dużej miski z zaczynem przełóż 2 i 1/4 szklanki mieszanki mąki.
  3. Zmieszaj szklankę letniej wody z 3 łyżkami oleju i odstaw.
  4. Do miski z mąką dodaj 2/3 z wody wymieszanej z olejem.
  5. Ciasto mieszaj ręką, dodając pozostałą mąkę i wodę z olejem.
  6. Ugniataj ciasto około 10 minut do osiągnięcia jednolitej konsystencji (jeśli po dodaniu wszystkich składników ciasto nadal będzie przywierać do palców, można dodać trochę więcej mąki).
  7. Gotowe ciasto posmaruj oliwą (czwarta łyżka ze składników) i odłóż przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  8. Po wyrośnięciu ciasto wyjmij i podziel na dwie porcje.
  9. Na posypanym mąką blacie ułóż kulę z ciasta i rozwałkuj do żądanej wielkości.
  10. Jeśli nie masz kamienia do pieczenia pizzy, gotowe, rozwałkowane ciasto przełóż na posypany mąką papier do pieczenia.
  11. Na górze rozprowadź mascarpone, ułóż pokrojone truskawki i śliwki kalifornijskie.
  12. Pizzę włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Ci na 10-12 minut (funkcja termoobieg).
  13. Po wyjęciu pizzę posyp świeżą miętą i podaj.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na pyszne pizze dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama