Placek drożdżowy z kruszonką
Placek drożdżowy z kruszonką i truskawkami to smak mojego dzieciństwa. To niezwykle zdrowe i pożywne ciasto, które idealnie nadaje się jako przekąska podczas spaceru czy pikniku.
- Edipresse
- 35 dag mąki
- 10 dag cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag masła
- 2 duże jajka
- 2 dag drożdży
- szczypta soli
na kruszonkę:
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 50 dag truskawek
Przygotuj zaczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsyp resztę mąki, cukier, jajka i sól. Wlej zaczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto jeszcze raz zagnieć, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia. Na cieście ułóż truskawki.
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj w misce mikserem, a następnie zagnieć w palcach. Tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto.
Placek piecz około 40 minut w temp. 170 st. C.
Zobacz inne przepisy na ciasto dla dziecka
Przepis: Beata Połatyńska