Reklama
  • 35 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • 2 duże jajka
  • 2 dag drożdży
  • szczypta soli

na kruszonkę:

  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 50 dag truskawek

Przygotuj zaczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsyp resztę mąki, cukier, jajka i sól. Wlej zaczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto jeszcze raz zagnieć, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia. Na cieście ułóż truskawki.
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj w misce mikserem, a następnie zagnieć w palcach. Tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto.
Placek piecz około 40 minut w temp. 170 st. C.

Zobacz także

Zobacz inne przepisy na ciasto dla dziecka

Reklama

Przepis: Beata Połatyńska

Reklama
Reklama
Reklama