Placek po zbójnicku
Placek po zbójnicku to super pomysł na alternatywę dla zwykłych placów ziemniaczanych - w tej wersji z sosem i mięsem są bardziej pożywne i sycące, idealne na obiad.
- Edipresse
Opublikowano: wtorek, 18 października 2016 13:28
Reklama
Reklama
- 1,2 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Farsz:
- 40 dag wieprzowiny
- 2 papryki
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 15 dag pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- mąka
- rozmaryn
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- mielona papryka
- olej
Mięso pokroić w kostkę. Oprószyć papryką, pieprzem i mąką. Obsmażyć na oleju.
Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć 5 minut. Podlać wodą, dodać listki, rozmaryn, ziarna pieprzu, koncentrat. Dusić 15 minut. Papryki pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Obsmażyć na oleju i dodać do mięsa. Doprawić solą, papryką. Dusić 15 minut.
Ziemniaki obrać, zetrzeć z cebulą. Połączyć z jajkami, mąką, solą, pieprzem. Usmażyć 4 placki. Polać sosem i złożyć na pół.
Reklama
Zobacz więcej przepisów z mięsem dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama