Reklama
  • 1 kg cukini
  • 6 łyżek mąki
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 15 dag wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Cukinię obierz, usuń środek z pestkami. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp odrobiną soli i odstaw na 15 minut. Przełóż cukinię na sitko i odciśnij z soku.
Boczek i cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj do cukinii, połącz z mąką, jajkami i dopraw solą i pieprzem.
Nabieraj łyżką porcje masy i smaż zgrabne placuszki na rozgrzanym oleju. Osącz na bibule z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na gorąco z sosem, np.: pomidorowym, czosnkowym.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na różne placki dla dziecka

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama