Placki z cukinii
Placuszki z cukinii to pożywne i zdrowe drugie śniadanie – nie tylko dla dzieci. Możesz zrobić je wcześniej i zapakować dziecku do szkoły czy przedszkola jako drugie śniadanie.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych Soki i Musy
Opublikowano: piątek, 28 października 2016 09:19
Reklama
Reklama
- 2 małe cukinie (każda ok. 300-350 g)
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posilić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać jajka, oba rodzaje mąki i pieprz. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniczkach papierowych. Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić solą. Placuszki można podawać gorące lub na zimno.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na placki dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama