Reklama

  • 750g cukinii
  • 250g zielonego groszku
  • 300g fileta z kurczaka
  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • mieszanka przypraw chilli
  • sól
  • pieprz
  • olej

1. Cukinię obrać (niekoniecznie), wydrążyć miąższ, zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Przełożyć do miski, posypać szczyptą soli i odstawić na
15 minut. Po tym czasie dokładnie odlać sok z cukinii.
2. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
3. Zielony groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty. Następnie wystudzić.
4. Cukinię, filet z kurczaka i zielony groszek wymieszać, dodać mąkę, jajka,
startą na tarce cebulę i doprawić solą, pieprzem oraz mieszanką chilli.
Całość dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć
uformowane niewielkie placuszki z obydwu stron aż się zrumienią. Z porcji
wychodzi około 12 placuszków.

Źródło: Przepis nadesłany przez panią Ewelinę w ramach akcji "Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini".

Reklama
Reklama
Reklama