Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag masła
  • 3 żółtka
  • 3 dag drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy
  • olej do smażenia
  • sól
  • cukier puder

Krem:

  • 500 ml schłodzonej kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Ciasto:
Mleko lekko podgrzej, wkrusz drożdże, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę z solą. Żółtka ubij z cukrem. Dodaj do mąki drożdże, masę jajeczną, sok i skórkę pomarańczową. Zagnieć ciasto (w połowie wyrabiania wlej roztopione masło). Ciasto ułóż w misce, przykryj folią, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kawałków. Uformuj bułeczki długości 8 cm. Przykryj, odstaw na 30 min. Pączki smaż na złoto z obu stron na oleju. Wyjmij na papier kuchenny. Paluchy przekrój wzdłuż na pół, posmaruj śmietaną, przykryj wierzchami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką.

Krem:
Kremówkę ubij z usztywniaczem, dosłodź do smaku cukrem pudrem.

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama

Polecamy: Bezglutenowe ciasto z czarnej fasoli

Reklama
Reklama
Reklama