Potrawka z jagnięciny (florencka fricassea)
Potrawka z jagnięciny (florencka fricassea) to potrawa, która często jest stawiana na wielkanocnym stole we Włoszech. Przepis na florencką potrawkę z jagnięciny przygotował Marco Ghia.
- 1 kg łopatki jagnięcej (w kawałkach)
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki curry
- 2 cytryny
- 4 żółtka
Doprawiamy jagnięcinę solą i pieprzem. Zgniatamy czosnek praską i podsmażamy go w garnku razem z curry. Wyjmujemy czosnek, dodajemy jagnięcinę i dobrze ją podsmażamy. Podlewamy białym winem, które odparowujemy na małym ogniu, dodając małe ilości wody (w razie potrzeby). Gotujemy przez około 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Szatkujemy natkę pietruszki. Ścieramy skórkę cytryny, z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy w miseczce pietruszkę z otartą skórką z cytryny. Kiedy jagnięcina będzie gotowa, wyłączamy ogień i dodajemy do żółtek sok z cytryny. Wylewamy mieszankę na jagnięcinę i dobrze mieszamy. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i skórką z cytryny.
Zobacz inne przepisy na dania z jagnięciną
Przepis pochodzi z materiałów prasowych Akademii Kulinarnej Whirlpool. Autorem przepisu jest Marco Ghia.