Reklama

Reklama
  • 2 udka perliczki
  • 50 g selera
  • 0,5 niewielkiej pietruszki
  • ziemniak
  • kawałek pora
  • listek laurowy
  • ząbek czosnku łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • koperek
  • szczypta soli i pieprzu

Udka umyj, obierz ze skóry. Włóż do rondla, dodaj oczyszczone, opłukane i pokrojone w kostkę warzywa (pory pokrój w plasterki). Dodaj listek laurowy i zmiażdżony czosnek. Wlej 100 ml wody. Duś pod przykryciem około 60–80 minut. Wyparowany płyn uzupełnij wodą. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je i obierz z kości. Pokrój na małe kawałki i włóż do garnka. Dodaj warzywa, olej, dopraw solą i pieprzem. Możesz zagęścić mąką. Przed podaniem posyp koperkiem.

Reklama

Nasza rada: W odróżnieniu od dziczyzny, łagodne mięso perliczki nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Danie znakomicie smakuje nawet bez wcześniejszego marynowania mięsa.

Reklama
Reklama
Reklama