Potrawka z perliczki z warzywami
Wypróbuj przepis na potrawkę z perliczki i warzyw
Opublikowano: czwartek, 19 grudnia 2013 20:50
Reklama
Reklama
- 2 udka perliczki
- 50 g selera
- 0,5 niewielkiej pietruszki
- ziemniak
- kawałek pora
- listek laurowy
- ząbek czosnku łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
- koperek
- szczypta soli i pieprzu
Udka umyj, obierz ze skóry. Włóż do rondla, dodaj oczyszczone, opłukane i pokrojone w kostkę warzywa (pory pokrój w plasterki). Dodaj listek laurowy i zmiażdżony czosnek. Wlej 100 ml wody. Duś pod przykryciem około 60–80 minut. Wyparowany płyn uzupełnij wodą. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je i obierz z kości. Pokrój na małe kawałki i włóż do garnka. Dodaj warzywa, olej, dopraw solą i pieprzem. Możesz zagęścić mąką. Przed podaniem posyp koperkiem.
Reklama
Nasza rada: W odróżnieniu od dziczyzny, łagodne mięso perliczki nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Danie znakomicie smakuje nawet bez wcześniejszego marynowania mięsa.
Reklama
Reklama
Reklama