Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe - sprawdzony przepis dla dzieci.
![powidła, dżem, marmolada, śliwki, konfitury, konfitura powidła, dżem, marmolada, śliwki, konfitury, konfitura](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgvcwgZo-00bda1e.jpg?quality=90&resize=500,334)
Data publikacji: piątek, 13 grudnia 2013 09:52
Reklama
- 4 kg śliwek węgierek,
- 1/2 szklanki wody,
- 6 słoików 0,33 l.
Reklama
Śliwki na powidła powinny być bardzo dojrzałe – wtedy nie trzeba dodawać cukru. Owoce umyj, usuń pestki i rozgotuj w niewielkiej ilości wody. Następnie gotuj na niewielkim ogniu, często mieszając (mieszanie zapobiega przypaleniu i przyspiesza odparowywanie). Gdy masa jest gęsta (powidła spadają z łyżki płatami), przełóż ją do gorących słoików i szczelnie zamknij.
Reklama
Reklama
Reklama