Prażona ciecierzyca
Ciecierzyca nadaje się nie tylko na hummus i wegetariańskie gulasze - ma mnóstwo kulinarnych zastosowań. Wypróbuj prażoną ciecierzycę w zastępstwie niezdrowych przekąsek - jest nie tylko zdrowa, ale i sycąca.
Opublikowano: wtorek, 18 marca 2014 11:03
Reklama
Reklama
- szklanka ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- chilli, kumin, kardamon
- ulubione przyprawy
Cieciorkę moczyć przez całą noc w dużej ilości wody. Następnego dnia gotować ok. 30 minut. Odcedzić, osuszyć. W misce wymieszać oliwę i przyprawy, dodać cieciorkę, mieszać lub potrząsać (można to również zrobić w torebce foliowej), aż ziarenka równomiernie pokryją się przyprawami. Piec w piekarniku, luźno rozsypaną na blasze, ok. 30 minut.
Reklama
Sprawdź inne przepisy z wykorzystaniem ciecierzycy
Reklama
Reklama
Reklama