Proste śniadania dla dzieci – gotowe w 10 minut!
Przygotuj dziecku śniadanie kolorowe i odżywcze, które zniknie z talerza w kilka chwil!
- materiały promocyjne
Dobre śniadanie nie tylko zaspokoi poranny głód, ale i ustawi tempo przemiany materii na cały długi dzień. Dziecko, które zje zdrowe i pożywne śniadanie, będzie miało mnóstwo energii do zabawy i nauki. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne śniadanie, aby smakowało i... nie zabierało rodzicom zbyt dużo czasu.
Idealne i szybkie śniadanie dla dziecka
Śniadanie dla malucha powinno zaspokajać około 25 proc. jego dziennego zapotrzebowania na energię. Ważne też, by zawierało wszystkie potrzebne dziecku składniki odżywcze. Warto więc zadbać, by w porannym posiłku znalazły się:
- węglowodany, np.: płatki owsiane, pieczywo (graham, razowe), kasze (jaglana) – wraz z tymi produktami dostarczysz dziecku mnóstwa cennych składników mineralnych oraz błonnika;
- białko, czyli np. mleko, jogurt, kefir, jajko, biały ser;
- witaminy – na śniadanie podaj maluchowi dodatek w formie warzywa lub owocu.
Szybkie śniadanie: tosty z ogórkową pastą
Przygotuj smaczną, wiosenną pastę, miksując ze sobą:
- 70 g twarogu wiejskiego
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 50 g świeżego ogórka
- natkę pietruszki
Zrób delikatne, chrupiące tosty. Z wysokiej jakości tosterem Russell Hobbs Toster Inspire Black przygotujesz doskonale wypieczone tosty dla całej rodziny.
Toster posiada:
- wysoki podnośnik pieczywa
- regulację stopnia opiekania
- funkcję rozmrażania, anulowania opiekania i podgrzania z niebieskimi wskaźnikami LED
- wyjmowaną tackę na okruchy
- ruszt do podgrzewania rogalików
Apetyczne śniadanie: placuszki z kefirem
Te składniki na pewno zawsze masz w domu. Wymieszaj:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki kefiru
- 2 łyżki oleju
W osobnym naczyniu wymieszaj:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- szczyptę soli
Obie masy połącz ze sobą. Dodaj 2 jabłka (obrane i starte). Podsmaż z obu stron na złoty kolor.
Kolorowe śniadanie: delikatna jajecznica
Wystarczy, że w niewielkiej miseczce roztrzepiesz 1-2 jajka z 50-100 ml mleka. Smaż masę na oleju roślinnym lub na maśle – by dodać potrawie delikatnego smaku. Gotową jajecznicę koniecznie posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podawaj osobno lub na smakowitych tostach.