Reklama

Dobre śniadanie nie tylko zaspokoi poranny głód, ale i ustawi tempo przemiany materii na cały długi dzień. Dziecko, które zje zdrowe i pożywne śniadanie, będzie miało mnóstwo energii do zabawy i nauki. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne śniadanie, aby smakowało i... nie zabierało rodzicom zbyt dużo czasu.

Reklama

Idealne i szybkie śniadanie dla dziecka

Śniadanie dla malucha powinno zaspokajać około 25 proc. jego dziennego zapotrzebowania na energię. Ważne też, by zawierało wszystkie potrzebne dziecku składniki odżywcze. Warto więc zadbać, by w porannym posiłku znalazły się:

  • węglowodany, np.: płatki owsiane, pieczywo (graham, razowe), kasze (jaglana) – wraz z tymi produktami dostarczysz dziecku mnóstwa cennych składników mineralnych oraz błonnika;
  • białko, czyli np. mleko, jogurt, kefir, jajko, biały ser;
  • witaminy – na śniadanie podaj maluchowi dodatek w formie warzywa lub owocu.

Szybkie śniadanie: tosty z ogórkową pastą

Przygotuj smaczną, wiosenną pastę, miksując ze sobą:

  • 70 g twarogu wiejskiego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 50 g świeżego ogórka
  • natkę pietruszki

Zrób delikatne, chrupiące tosty. Z wysokiej jakości tosterem Russell Hobbs Toster Inspire Black przygotujesz doskonale wypieczone tosty dla całej rodziny.

Toster posiada:

  • wysoki podnośnik pieczywa
  • regulację stopnia opiekania
  • funkcję rozmrażania, anulowania opiekania i podgrzania z niebieskimi wskaźnikami LED
  • wyjmowaną tackę na okruchy
  • ruszt do podgrzewania rogalików

Apetyczne śniadanie: placuszki z kefirem

Te składniki na pewno zawsze masz w domu. Wymieszaj:

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki kefiru
  • 2 łyżki oleju

W osobnym naczyniu wymieszaj:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczyptę soli

Obie masy połącz ze sobą. Dodaj 2 jabłka (obrane i starte). Podsmaż z obu stron na złoty kolor.

Reklama

Kolorowe śniadanie: delikatna jajecznica

Wystarczy, że w niewielkiej miseczce roztrzepiesz 1-2 jajka z 50-100 ml mleka. Smaż masę na oleju roślinnym lub na maśle – by dodać potrawie delikatnego smaku. Gotową jajecznicę koniecznie posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podawaj osobno lub na smakowitych tostach.

Reklama
Reklama
Reklama