Przecier pomidorowy
Przecier pomidorowy na zupę dla dzieci
Opublikowano: wtorek, 25 sierpnia 2015 15:33
Reklama
Reklama
- 4 kg pomidorów (odmiana Lima, dojrzałe)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
Pomidory myjemy, następnie usuwamy szypułki. Kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Gotujemy około 30 minut pod przykryciem, aby pomidory zmiękły, następnie lekko studzimy i blendujemy. Powstałą masę przecieramy przez sito i wlewamy do szerokiego garnka. Dodajemy sól i cukier.
Przecier odparowujemy na średnim ogniu, aż uzyska bardzo gęstą konsystencję.
Reklama
Gotowy koncentrat pomidorowy przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zamykamy, a następnie pasteryzujemy 30 minut w gotującej się wodzie.
Reklama
Reklama
Reklama