Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki to doskonałe źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy); w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Owoce te zawierają sporo błonnika (2,2 g na 100 g owoców), węglowodanów i białka. Truskawki to owoce niskokaloryczne – 100 g porcja to ok. 30–35 kcal.
W truskawkach znajdziemy również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (mają działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych.
Dzięki witaminom, minerałom i innym wymienionym wyżej związkom aktywnym, truskawki mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Odkwaszają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi. Truskawki chronią też przed rakiem. Antynowotworowe właściwości truskawki zawdzięczają obecności kwasu elagowego. Związek ten nie tylko wzmacnia układ immunologiczny, ale również hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych.

Reklama

Polecamy: Truskawki to dobre owoce dla karmiącej mamy?

Kiedy w Polsce jest sezon na truskawki?

W Polsce najwięcej odmian truskawek owocuje w czerwcu i lipcu. Można je kupić w sklepach niemal cały rok, ale te są sztuczne mało aromatyczne i nie nadają się na przetwory.

Zobacz także


Przetwory z truskawek

Przepisy na przetwory z truskawek znajdziesz klikając tu:

Reklama

Zobacz też: 5 zasad jak przygotować domowe przetwory

Reklama
Reklama
Reklama