Wyniki
Laureaci
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Fotolia.pl
Żywienie

5 zasad, jak przygotować domowe przetwory

Zamknięte w słoikach owoce i warzywa to najlepszy sposób na zatrzymanie smaków i aromatów lata. I jeszcze jedna okazja, by przygotować w domu coś pysznego dla dziecka. Jak to robić, radzi Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia.

Dżemy, galaretki, soki, syropy, ale także pasty, oryginalne sosy, kiszonki, mrożonki – możliwości nie sposób zliczyć. Mimo że sklepowe półki uginają się od wszelkich przetworów, to wykonane samodzielnie i według własnego uznania i smaku przygotowany letni specjał będzie cieszyć twoją rodzinę w zimowe dni. Poza tym efektownie opakowany słoiczek dżemu morelowego może być wspaniałym oraz niebanalnym prezentem, np. dla zapracowanej przyjaciółki.
Specjalista w dziedzinie żywienia, Edyta Gulińska, radzi, co robić, aby przetwory były wysokiej jakości, czyli miały odpowiednią konsystencję, aromat, kolor, warto znać kilka zasad. Oto one.

5 najważniejszych zasad, które musisz znać zanim weźmiesz się za przetwory

  1. Wybieraj owoce i warzywa zdrowe, dojrzałe, świeże, najlepiej z ekologicznych upraw lub z własnego ogródka. Te o pięknej barwie są najbogatsze w składniki odżywcze.
  2. Słoiki myj w gorącej wodzie z detergentem, wypłucz je i wytrzyj. Słoiki na niepasteryzowane przetwory wygotuj lub wypraż.
  3. Sprawdzaj, czy pokrywki nie są zardzewiałe, a ich  wewnętrzna strona się nie kruszy – najmniejsza nieszczelność sprawi, że przetwór się zepsuje.
  4. Do krojenia używaj nierdzewnych noży (żelazo niszczy witaminy, np. witaminę C).
  5. Przetwory poddawaj działaniu wysokiej temperatury jak najkrócej – tylko tyle, ile jest konieczne do uzyskania odpowiedniej trwałości.

Przygotuj potrzebne narzędzia

  • miski stalowe lub plastikowe do mycia i układania owoców i warzyw,
  • płaski szeroki garnek stalowy o pojemności 3–4 litrów do gotowania dżemów,
  • rondel z grubym dnem lub duża patelnia o średnicy ok. 40 cm do smażenia konfitur i powideł,
  • plastikowe sito o drobnych oczkach, drewniana pałka i przecierak do przecierania,
  • słoiki typu twist – mniejsze do dżemów, litrowe i większe do ogórków,
  • torebki plastikowe do mrożenia,
  • drylownica do usuwania pestek z owoców.

 

Poznaj różne sposoby przygotowywania przetworów

Przygotowując w domu przetwory na zimę możesz użyć różnych technik w zależności, czy przetwarzasz owoce, warzywa, grzyby. Jest co najmniej 6 sposobów na domowe przetwory:

  • pasteryzacja
  • janginizacja
  • kiszenie
  • marynowanie
  • suszenie
  • mrożenie. 


Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia, wykłada na SGGW w Warszawie, autorka książek kulinarnych.

Zobacz też: Dżemy, powidła, konfitury - przepisy na kolorowe przetwory
A także:

 

Jak zrobić ludziki z kasztanów –​ różne wzory

słoik, owoce, przetwory
Panthermedia
Żywienie
Robimy przetwory - jak się do tego przygotować?
Nieprawda, że nikt już nie robi przetworów. Mimo że sklepowe półki uginają się od takich produktów, to przygotowany samodzielnie, według własnego uznania i smaku letni specjał będzie cieszyć ciebie i twoich najbliższych w zimowe dni.

Aby przetwory były naprawdę wysokiej jakości, czyli miały odpowiednią konsystencję, aromat, kolor i wartości, powinnaś wiedzieć kilka rzeczy.   Wybierz odpowiednie składniki na przetwory Sięgaj tylko po te owoce i warzywa , które są zdrowe (bez zdrapanej skórki czy śladów obicia lub nadgnicia), dojrzałe i świeże. Najlepiej przygotowywać zapasy, wybierając plony z  ekologicznych upraw albo z własnego ogródka. Wtedy mamy pewność, że nie leżały długo w skrzynkach czy chłodniach. Podczas zakupów zwróć uwagę na kolor warzyw i owoców , te o pięknej i intensywnej barwie są najbogatsze w składniki odżywcze. Umyj je dokładnie przed przygotowaniem. Drobne owoce najlepiej wymoczyć chwilę w wodzie. Dzięki temu „nieproszeni lokatorzy” z pewnością uciekną z owocu, a piasek ze wszystkich zakamarków opadnie na dno zlewu czy miski. Dopiero po tym wszystkim można przepłukać je na durszlaku.   Przygotuj naczynia zanim kupisz owoce, czy warzywa Słoiki umyj w gorącej wodzie z detergentem, wypłucz je i wytrzyj. Oddziel małe słoiczki na dżemy od dużych (litrowych), które przydadzą się np. na ogórki. Sprawdź wszystkie pokrywki, czy nie są zardzewiałe, a ich wewnętrzna strona się nie kruszy. Nawet najmniejsza nieszczelność sprawi, że przetwór się zepsuje. Potrzebne ci też będą stalowe lub plastikowe miski do mycia i układania owoców. Jeśli będziesz przygotowywać dżem, naszykuj płaski, szeroki garnek stalowy o pojemności 3–4 litrów. Do robienia powideł i smażenia konfitur przyda się rondel z grubym dnem lub duża patelnia (o średnicy ok. 40 cm).     Naszykuj wszystkie potrzebne akcesoria kulinarne Do krojenia warzyw i owoców używaj nierdzewnych noży (żelazo niszczy witaminy, np. witaminę C). Do przecierania składników potrzebne będzie sito o drobnych oczkach, drewniana pałka i przecierak. A jeśli...

przetwory z aronii
Adobe Stock
Zdrowie
Przetwory z aronii – słodkości pełne witamin (idealne na zimową odporność!)
Przetwory z aronii - dżemy, konfitury, marmolady kuszą swoją słodkością i bogactwem witamin oraz minerałów. Zobacz, dlaczego warto je jeść zwłaszcza zimą!

Aronia (z łac . Aronia melanocarpa ) to owoc, z którego można przygotować niezwykle szeroki wybór przetworów na zimowe wieczory. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa – wykazuje wiele właściwości leczniczych. Zobacz, co można z niej zrobić. Nie jest to wcale trudne, przekonaj się! Właściwości aronii Aronia, ze swoim specyficznym, nieco cierpkim smakiem bywa niedoceniana w naszym kraju. To duży błąd, gdyż jej właściwości prozdrowotne są ogromne i uważana jest za jedno z najzdrowszych owoców świata. Pomaga w leczeniu:   nadciśnienia , wysokiego cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przed bakteriami, wirusami i grzybami, rakiem, miażdżycą. Zawiera dużo:   witamin (C, E, PP, B1, B2 i B6), kwasu foliowego , soli mineralnych, makro i mikroelementów ( żelaza, wapnia , miedzi, manganu, jodu, boru), przeciwutleniaczy (pomagają zwalczać wolne rodniki, zmniejszając ryzyko powstania komórek rakowych), Zawarte w aronii bioflawonoidy - rutyna i antocyjany - pozytywnie wpływają na:   oczy (usprawniają pracę naczynek krwionośnych w oku, chroniąc przed zaćmą, jaskrą i innymi chorobami wzroku), odporność organizmu (mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyzapalne), wygląd skóry. Aronia polecana jest dla osób pracujących przed komputerem – jej owoce niwelują szkodliwe skutki promieniowania z monitorów. Czy można jeść przetwory z aronii w ciąży? Przetwory z aronii, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne mogą spożywać kobiety w ciąży. Ale w umiarkowanych ilościach , ze względu na dodawany do nich cukier. Przyszłe mamy muszą uważać na słodzone produkty, gdyż ich spożycie może przyczynić się do rozwoju cukrzycy ciążowej . W trakcie karmienia piersią nie ma przeciwwskazań do spożywania przetworów z aronii. Przetwory z aronii dobre...

przetwory z czarnego bzu
Adobe Stock
Żywienie
Przetwory z czarnego bzu na grypę, przeziębienie i kaszel
Przetwory z czarnego bzu pomagają zwalczać objawy infekcji: katar, kaszel i gorączkę. Polecane są też osobom, które mają problemy skórne i reumatyczne. Mogą je spożywać kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci.

Czarny bez zawiera wiele cennych witamin, dlatego warto po niego sięgnąć w trakcie leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Jego czarne jagody świetnie nadają się na różnego rodzaju soki, dżemy lub konfitury. Owoce tej rośliny dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Po zbiorze koniecznie trzeba odrzucić niedojrzałe owoce, zachowując do zrobienia przetworów tylko najciemniejsze jagody. Te jaśniejsze, zielonkawe zawierają glikozyd – sambunigrynę, która może wywołać lekkie zatrucie objawiające się nudnościami, a także wymiotami. Spis treści: Przepisy na przetwory z czarnego bzu Dlaczego warto jeść przetwory z czarnego bzu Kto może jeść przetwory z czarnego bzu Przepisy na przetwory z czarnego bzu Przetwory z owoców czarnego bzu zazwyczaj się gotuje i słodzi: tak przygotowane nie są kwaśne ani gorzkie. Ponieważ bez zawiera mało pektyn, przetwory z niego są „lejące’’, dlatego, jeżeli chcesz otrzymać gęsty dżem lub marmoladę, powinnaś dodać do owoców czarnego bzu inne owoce zawierające sporo pektyn , np. jabłka, gruszki lub pigwę. Ewentualnie możesz dłużej gotować przetwór (zredukuje się zawarta w nim woda), ale w ten sposób stracisz więcej wartości odżywczych owocu. 1. Dżem z czarnego bzu Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu, 1 kg cukru, 1 szklanka wody. Przygotowanie: 1. Owoce czarnego bzu oczyść z twardych części, umyj i wrzuć do garnka, zalewając je szklanką wody. 2. Gotuj na małym ogniu, a kiedy owoce puszczą trochę soku, dodaj cukier. 3. Mieszaj, aż dżem nabierze gładkiej, gęstej konsystencji. 4. Przełóż dżem do szklanych słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut. 5. Odwróć słoiki do góry dnem i poczekaj do wystygnięcia. 6. Przenieś dżem do chłodnej piwnicy. 2. Marmolada z czarnego bzu z dodatkiem jabłek Składniki: 1 kg dojrzałych owoców...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Partner
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Partner
Polecamy
Porady
Bon turystyczny przedłużenie
Aktualności
Bon turystyczny przedłużony: będzie obowiązywał również w sezonie zimowym 
Joanna Biegaj
Opieka na dziecko 2 dni
Prawo i finanse
2 dni opieki na dziecko: kiedy zgłaszać pracodawcy urlop opiekuńczy
Milena Oszczepalińska
życzenia na dzień chłopaka
Aktualności
Życzenia na Dzień Chłopaka: rymowanki, wierszyki, mądre cytaty
Joanna Biegaj
Ile trwa katar u dziecka
Zdrowie
Ile trwa katar u dziecka: katar wirusowy i bakteryjny. Ile trwa nieleczony katar?
Ewa Janczak-Cwil
Imiona aniołów: lista anielskich imion dla chłopców i dziewczynek
Aktualności
Imiona aniołów: lista anielskich imion dla dziewczynek i chłopców
Luiza Słuszniak
Pomysły na Dzień Chłopaka w szkole
Aktualności
Pomysły na Dzień Chłopaka w szkole: jak zorganizować obchody, jakie prezenty przygotować?
Joanna Biegaj
Ciasto na dzień chłopaka z kremem i owocami
Przepisy
Ciasto na Dzień Chłopaka: przepis. Spraw pyszną niespodziankę!
Adrianna Trusiuk
Dzień chłopaka i Dzień mężczyzny: czy to samo święto?
Święta i uroczystości
Dzień Chłopaka i Dzień Mężczyzny: czy to jest to samo święto?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Zabawy na Dzień Chłopaka: fajne i śmieszne aktywności dla dzieci
Gry i zabawy
Zabawy na Dzień Chłopaka: fajne i śmieszne gry i zabawy dla dzieci
Sylwia Arlak
Urlop ojcowski
Prawo i finanse
Urlop ojcowski 2022: ile dni, ile płatny, wniosek, dokumenty
Magdalena Drab
upoważnienie do odbioru dziecka ze szkoły
Edukacja
Jak napisać upoważnienie do odbioru dziecka ze szkoły [WZÓR]
Joanna Biegaj
gęsty katar u dziecka
Zdrowie
Gęsty katar u dziecka – jak szybko się go pozbyć?
Ewa Janczak-Cwil
pielęgnacja niemowlaka
Aktualności
Najważniejsze zasady pielęgnacji niemowlaka (rady położnej)
Joanna Biegaj
upoważnienie do odbioru dziecka z przedszkola
Edukacja
Upoważnienie do odbioru dziecka z przedszkola: jak je napisać, kto może zostać upoważniony? 
Joanna Biegaj
skierowanie do lekarza
Zdrowie
Do jakiego specjalisty potrzebne jest skierowanie?
Magdalena Drab
Kaszka kukurydziana
Dieta
Kaszka kukurydziana dla niemowlaka – jak zrobić i od kiedy warto ją podać? [PRZEPIS]
Adrianna Trusiuk
Najlepsze książki dla 5-latka
Wychowanie
Książki dla 5-latków. Jakie wybrać, by zachwycić dziecko?
Luiza Słuszniak
wierszyk dla nauczyciela przedszkola
Przedszkolak
Wierszyk dla nauczyciela przedszkola: propozycje, które sprawdzą się też jako życzenia
Joanna Biegaj