Reklama

Reklama
  • 4 sprawione pstrągi,
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz,
  • 2–3 łyżki mąki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • łyżka płatków migdałowych,
  • 2–3 gałązki natki.

Pstrągi umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące i otrzep jej nadmiar. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż ryby. Smaż na średnim ogniu po 8–10 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia połóż na rybach po kilka wiórków świeżego zimnego masła. Na drugiej, suchej patelni upraż płatki migdałów na złoty kolor (podczas prażenia ciągle mieszaj je, gdyż łatwo się przypalają). Pstrągi ułóż na ogrzanym półmisku, posyp płatkami migdałowymi i ozdób zieloną natką pietruszki. Zanim podasz dziecku, usuń ości.

Reklama

Porcja dla dziecka: kawałek ryby

Reklama
Reklama
Reklama