Reklama

(na 20–30 sztuk)

Reklama
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 białko jajka do posmarowania bułek

Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Do miski miksera wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże i wymieszaj. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw przykryte ściereczką, aż podwoi objętość. Ciasto jeszcze raz zagnieć, zrób z niego wałek. Pokrój na 20-30 kawałków. Z każdego uformuj kuleczkę wielkości orzecha włoskiego i połóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Bułki pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu. Gdy podrosną posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200oC około 20 minut.

Zobacz inne przepisy na bułki dla dziecka

Reklama

Przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"

Reklama
Reklama
Reklama