Gniazda:

Reklama
  • 3 białka z dużych jajek, w temperaturze pokojowej
  • 3/8 łyżeczki tartarus
  • 3/4 szklanki cukru

Wypełnienie:

  • 3/4 szklanki śmietany do ubijania
  • łyżka stołowa cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mieszanki świeżych jagód

  1. Podgrzej piekarnik do 150 st. C. Wyrysuj sześć okręgów o średnicy 6 cm na papierze do pieczenia, między okręgami zostaw 4 cm odstępu. Wyłóż papierem tackę do pieczenia.
  2. Ubijaj białka oraz tartarus na niskiej prędkości, gdy białka się spienią zwiększ prędkość i powoli wsypuj cukier. Ubijaj na wysokiej prędkości aż masa stanie się sztywna.
  3. Wypełnij rękaw cukierniczy masą i wypełnij okręgi narysowane na papierze do pieczenia. Wokół okręgów uformuj pierścień do wysokości 5 cm nad podstawą, tworząc efekt "gniazda".
  4. Wstaw gniazda do piekarnika i natychmiast zredukuj temperaturę do 130 st. C. Piecz przez 45 do 65 minut (czas zależy od wilgotności oraz temperatury powietrza na zewnątrz). Gdy gniazda zaczną brązowieć, uchyl drzwi piekarnika i piecz dalej. Schłodź je do temperatury pokojowej na tacce, następnie delikatnie przenieś je do szczelnego pojemnika do czasu podania.
  5. Ubij śmietanę i dodaj cukier oraz wanilię. Na talerzu połóż gniazdo i wypełnij je ubitą śmietaną i jagodami. Podawaj natychmiast.

Ważne: Gniazda można upiec dzień wcześniej ale wypełniać tuż przed podaniem.

Zobacz także

Źródło: materiały prasowe Polsat Food Network, przepis autorstwa Anny Olson

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama