Ptasie gniazdo (bezowe ciastko)
Szukasz pomysłu na smaczne ciastka na bazie bezy? Zrób ptasie gniazda, czyli małe miseczki zrobione z upieczonej bezy, które możemy wypełnić bitą śmietaną lub kremem i owocami. To bardzo smaczne i pięknie wyglądające ciasteczka.
Opublikowano: środa, 4 czerwca 2014 13:32
Reklama
Gniazda:
Reklama
- 3 białka z dużych jajek, w temperaturze pokojowej
- 3/8 łyżeczki tartarus
- 3/4 szklanki cukru
Wypełnienie:
- 3/4 szklanki śmietany do ubijania
- łyżka stołowa cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mieszanki świeżych jagód
- Podgrzej piekarnik do 150 st. C. Wyrysuj sześć okręgów o średnicy 6 cm na papierze do pieczenia, między okręgami zostaw 4 cm odstępu. Wyłóż papierem tackę do pieczenia.
- Ubijaj białka oraz tartarus na niskiej prędkości, gdy białka się spienią zwiększ prędkość i powoli wsypuj cukier. Ubijaj na wysokiej prędkości aż masa stanie się sztywna.
- Wypełnij rękaw cukierniczy masą i wypełnij okręgi narysowane na papierze do pieczenia. Wokół okręgów uformuj pierścień do wysokości 5 cm nad podstawą, tworząc efekt "gniazda".
- Wstaw gniazda do piekarnika i natychmiast zredukuj temperaturę do 130 st. C. Piecz przez 45 do 65 minut (czas zależy od wilgotności oraz temperatury powietrza na zewnątrz). Gdy gniazda zaczną brązowieć, uchyl drzwi piekarnika i piecz dalej. Schłodź je do temperatury pokojowej na tacce, następnie delikatnie przenieś je do szczelnego pojemnika do czasu podania.
- Ubij śmietanę i dodaj cukier oraz wanilię. Na talerzu połóż gniazdo i wypełnij je ubitą śmietaną i jagodami. Podawaj natychmiast.
Ważne: Gniazda można upiec dzień wcześniej ale wypełniać tuż przed podaniem.
Źródło: materiały prasowe Polsat Food Network, przepis autorstwa Anny Olson
Reklama
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser
Reklama
Reklama
Reklama