Reklama

Reklama
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1 szklanka mleka (może być mleko migdałowe, sojowe albo owsiane – fajnie sprawdzają się mleka smakowe np. sojowe waniliowe)
  • 1 łyżeczka cukru lub słodzika (może być ksylitol albo syrop z agawy)
  • 1 dojrzałe mango

Wieczorem przygotuj sobie składniki.
Wsyp nasiona chia do szklanki lub pucharka. Zalej mlekiem z cukrem. Po 15-20 minutach przemieszaj całość i wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc (wskazane jest min. ok. 4-5h, aby pięknie napęczniały). Wyjmij z lodówki i odstaw, aby w tym czasie przygotować mus z mango. Obierz owoc, pozbaw go pestki i wrzuć miąższ do blendera. Zmiksuj owoc na gładką masę (możesz dodać do niego kilka listków świeżej mięty). Wyłóż mus z mango na pudding z nasion i rozkoszuj się pysznym smakiem idealnie skomponowanego musu owocowego z puddingiem.

Porady

Nasiona chia można przygotować z mlekiem kokosowym lub owsianym - zalać je na noc i następnego dnia przykryć chmurką z musu z mango. Mus z mango jest bardzo słodki (wybieramy tylko miękkie i dojrzałe owoce) - można go zastąpić prażonymi jabłkami, musem z malin (zimą mrożone maliny gotujemy z cukrem lub ksylitolem) lub innych owoców, np. pomarańczy. Mięta jest obok, jednak opcjonalnie można dodać listki mięty do deseru.

Takie rozwiązanie pozwala przyszłym mamom zachować fit formę, albowiem pomimo tego, że jest to deser to jest słodki ale też bardzo zdrowy. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji. Należy pamiętać, aby ich spożycie nie przekraczało 15 g (ok. 3 łyżeczek) - w 100 g 486 kcal, więc nie jest to deser mocno kaloryczny! Mango jest bogatą skarbnicą witamin oraz błonnika. Obecnie jest łatwo dostępny i warto z niego korzystać, zwłaszcza zimą, gdy rodzimych owoców na straganach mamy malutko.

Reklama

Przepisy Anety Kuroń znajdziesz również w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" Jana Kuronia w rozdziale "Kuroniowa na słodko". Do kupienia na HitSalonik.pl.

Reklama
Reklama
Reklama