Pulpeciki w sosie pomidorowym
Wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 18:18
Reklama
Reklama
- 150 g ugotowanego mięsa (np. z indyka, kurczaka, cielęciny)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- jajko
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej
- łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
- 2 pomidory
- ćwierć łyżeczki suszonej bazylii
- 200 ml rosołku
Marchewkę i pietruszkę ugotuj na parze, zmiel razem z mięsem. Wyrób z kaszką kukurydzianą, jajkiem i zieloną pietruszką na gładką masę. Uformuj małe pulpeciki. Ugotuj w rosołku. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, drobno pokrój, dodaj 2 łyżki wody i bazylię. Gotuj 15 minut, aż sos zgęstnieje. Polej nim pulpety.
Reklama
Nasza rada: Maluszek może zjeść na obiad 2-3 takie pulpeciki, gdyż nie jest to samo mięso (tylko z warzywami). Do tego podawaj dziecku ziemniaczki purée oraz soczek.
Reklama
Reklama
Reklama