Pulpeciki z sosem śliwkowym i ryżem
Przygotuj dla swojego maluszka pyszne pulpeciki z sosem śliwkowym i ryżem. Sprawdź, jaki to prosty przepis na danie dla niemowlaka.
![pulpety, pulpeciki, ryż, sos, śliwki, mięso pulpety, pulpeciki, ryż, sos, śliwki, mięso](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgGwRYEa-c3ebfbf.jpg?quality=90&resize=500,334)
Data publikacji: czwartek, 19 grudnia 2013 21:16
Reklama
- 80 g zmielonego schabu wieprzowego,
- jajko przepiórcze,
- łyżeczka kaszki kukurydzianej,
- szklanka wody,
- 2 duże mrożone śliwki bez pestek,
- mały kawałek pora (zielonej części),
- 2 łyżki ryżu.
Mielone mięso dokładnie wymieszaj z jajkiem przepiórczym i kaszką kukurydzianą. Uformuj nieduże, podłużne pulpeciki. Włóż je do rondelka, zalej wrzątkiem i duś około 15 minut na wolnym ogniu. Pora pokrój w cieniutkie, ale drobne paseczki i wsyp go do pulpecików razem z pokrojonymi i obranymi śliwkami (wcześniej możesz je lekko rozmrozić). Duś jeszcze około 10 minut, aby wszystkie składniki były miękkie. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Ryż ugotuj tak, aby był bardzo miękki. Podawaj go razem z pulpecikami polanymi sosem śliwkowym.
Reklama
Porcja: 2 pulpeciki z ryżem i sosem.
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama