Reklama

Reklama
  • 80 g zmielonego schabu wieprzowego,
  • jajko przepiórcze,
  • łyżeczka kaszki kukurydzianej,
  • szklanka wody,
  • 2 duże mrożone śliwki bez pestek,
  • mały kawałek pora (zielonej części),
  • 2 łyżki ryżu.

Mielone mięso dokładnie wymieszaj z jajkiem przepiórczym i kaszką kukurydzianą. Uformuj nieduże, podłużne pulpeciki. Włóż je do rondelka, zalej wrzątkiem i duś około 15 minut na wolnym ogniu. Pora pokrój w cieniutkie, ale drobne paseczki i wsyp go do pulpecików razem z pokrojonymi i obranymi śliwkami (wcześniej możesz je lekko rozmrozić). Duś jeszcze około 10 minut, aby wszystkie składniki były miękkie. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Ryż ugotuj tak, aby był bardzo miękki. Podawaj go razem z pulpecikami polanymi sosem śliwkowym.

Reklama

Porcja: 2 pulpeciki z ryżem i sosem.

Reklama
Reklama
Reklama