Reklama

Sezon na dynię zaczyna się już pod koniec września i trwa do listopada. Warto zawczasu przygotować pyszne dyniowe purée, które możesz wykorzystać do zupy-kremu, wszelkiego rodzaju sosów, babeczek, tart czy popularnego, jesiennego napoju kawowego pumpkin spice latte. Jak zrobić purée z dyni i jaką dynię najlepiej do tego wykorzystać?

Reklama

Purée z dyni: przepis

Składniki:

  • Jedna, duża dynia

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół). Dynię pokrój na mniejsze kawałki i wydrąż jej środek – tak, aby nie miała ani jednej pestki. Dynię umieść na blaszce z wyłożonym na niej papierem do pieczenia. Blaszkę z dynią wstaw do piekarnika i piecz ją około 40 minut, aż dynia zmięknie. Po upieczeniu obierz dynię ze skóry. Miąższ umieść w dużym, wysokim naczyniu i zblenduj dynię aż do uzyskania gęstego kremu. Tak przygotowane purée możesz zamrozić w zamrażarce albo zawekować w wyparzonym słoiku.

Dynię można także ugotować albo ugotować na parze, jednak wtedy należy uprzednio ją obrać, co w przypadku twardej, dyniowej skórki, może okazać się problematyczne. Znacznie łatwiejszym sposobem jest upieczenie dyni.

Jeśli chcesz wykorzystać purée tylko do dań wytrawnych, możesz do niego dodać duszonej cebuli i marchewki – wówczas wystarczy tylko je podgrzać, dodać mleczka kokosowego i voilà, dyniowa zupa-krem gotowa! Jeśli jednak chcesz użyć purée do tarty dyniowej, babeczek czy syropu do kawy, najbezpieczniej jest skorzystać z podanego wyżej przepisu.

Z jakiej dyni zrobić purée?

Istnieje wiele odmian dyni, jednak nie każda nadaje się do purée – np. dynia makaronowa. Jej włókien można użyć w spaghetti zamiast makaronu, jednak nie wyjdzie z niej dobre, gładkie purée. Jaką dynię wybrać do purée? Ze względu na zwarty miąższ najlepsza będzie dynia hokkaido albo dynia piżmowa.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama