Reklama

Reklama
  • 50 dag filetów z dorsza,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 szklanka jogurtu lub śmietanki,
  • ząbek czosnku,
  • 30 dag włoszczyzny (marchewka, pietruszka),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki.

Do garnka włóż oczyszczone i pokrojone w talarki ziemniaki, pietruszkę i marchew, drobno pokrojone filety i ząbek czosnku. Lekko posól, podlej tłuszczem. Całość zalej jogurtem lub śmietanką i dolej tyle wody, by zakryła wszystkie składniki. Piecz w piekarniku 30–40 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu całość zmiksuj, dodając oliwę z oliwek, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki, ozdób pokrojonymi w plastry pomidorami. Dzieciom najlepiej podawać rybę na ciepło, z dodatkiem dowolnej surówki i grzankami.

Sprawdź inne przepisy na dania z ryb

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama