Puree z dorsza
Chcesz przygotować smaczne i szybkie danie dla dziecka? Spróbuj naszego puree z dorsza!
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 14:46
Reklama
Reklama
- 50 dag filetów z dorsza,
- 4 ziemniaki,
- 1 szklanka jogurtu lub śmietanki,
- ząbek czosnku,
- 30 dag włoszczyzny (marchewka, pietruszka),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki.
Do garnka włóż oczyszczone i pokrojone w talarki ziemniaki, pietruszkę i marchew, drobno pokrojone filety i ząbek czosnku. Lekko posól, podlej tłuszczem. Całość zalej jogurtem lub śmietanką i dolej tyle wody, by zakryła wszystkie składniki. Piecz w piekarniku 30–40 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu całość zmiksuj, dodając oliwę z oliwek, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki, ozdób pokrojonymi w plastry pomidorami. Dzieciom najlepiej podawać rybę na ciepło, z dodatkiem dowolnej surówki i grzankami.
Sprawdź inne przepisy na dania z ryb
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama