Puszysty sernik z bezą
Szukasz przepisu na puszysty sernik z bezą? To idealna propozycja ciasta na świąteczny stół. Ten sernik na pewno zasmakuje Twoim gościom.
- Doprawione fantazją
ciasto:
- 300 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
ser:
- 1 kg sera białego trzy razy mielonego (może być gotowy z wiaderka)
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 2,5 szklanki mleka
- garść kaszy manny
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Dodaj masło i dobrze posiekaj nożem. Jajko wbij do miski i ubijaj mikserem aż zacznie robić się białe. Następnie dodaj cukier, dokładnie utrzyj i wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Gotowe rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Ciasto wstaw na około 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, aby spód delikatnie się podpiekł.
Jajka wraz z żółtkami wbij do miski i dobrze utrzyj. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po łyżce twarogu. Budynie wymieszaj w zimnym mleku i wlej do masy. Pod koniec wsyp kaszę manną i dokładnie wymieszaj mikserem. Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelać na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na około 45 min. Pod koniec pieczenia można wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Piec jeszcze przez ok 15 min.
Zobacz inne przepisy na sernik dla dziecka
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłane przez Doprawione fantazją.