ciasto:

Reklama
  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

ser:

  • 1 kg sera białego trzy razy mielonego (może być gotowy z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2,5 szklanki mleka
  • garść kaszy manny

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Dodaj masło i dobrze posiekaj nożem. Jajko wbij do miski i ubijaj mikserem aż zacznie robić się białe. Następnie dodaj cukier, dokładnie utrzyj i wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Gotowe rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Ciasto wstaw na około 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, aby spód delikatnie się podpiekł.
Jajka wraz z żółtkami wbij do miski i dobrze utrzyj. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po łyżce twarogu. Budynie wymieszaj w zimnym mleku i wlej do masy. Pod koniec wsyp kaszę manną i dokładnie wymieszaj mikserem. Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelać na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na około 45 min. Pod koniec pieczenia można wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Piec jeszcze przez ok 15 min.

Zobacz także

Zobacz inne przepisy na sernik dla dziecka

Reklama

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłane przez Doprawione fantazją.

Reklama
Reklama
Reklama