Reklama

Reklama
  • około 4 kg jabłek

Jabłka obierz ze skórki (z której potem możesz przygotować zdrowy ocet jabłkowy). Następnie oczyść je z gniazd nasiennych i ogonków. Płucz jabłka, osusz i pokrój na ćwiartki tak, aby zmieściły się w sokowirówce. Wyciśnij sok. Odstaw go na około 30 minut, a następnie zbierz z powierzchni soku utworzoną pianę. Następnie gotuj sok dosłownie prze chwilkę i ponownie zdejmij powstałą na powierzchni pianę. Przelej sok przez drobniutkie sitko lub czystą gazę, by pozbyć się wytrąconego z jabłek osadu. Dzięki temu sok będzie klarowny. Następnie sok przelej do czystych, wyparzonych wcześniej i suchych butelek lub słoiczków i szczelnie zakręć. Pasteryzuj około 20 minut. Buteleczki z sokiem przykryj ściereczką lub jeszcze kocykiem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Do soczków jabłkowych można dodać miętę, która sprawi, że sok będzie bardzo orzeźwiający, lub sok z brzoskwini przygotowany w podobny sposób.

Wypróbuj inne przepisy na zdrowe soki
Przeczytaj: Jak działa sokownik

Reklama

Przepis nadesłany przez Monikę na konkurs "Smaczne i zdrowe soki dla dziecka".

Reklama
Reklama
Reklama