Reklama

Reklama
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • młoda cukinia
  • olej do smażenia

Dla dorosłego dodatkowo:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Cukinię umyj. Jajka rozbij, dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypuj mąkę.
Dla dziecka: kawałek cukinii pokrój w małą kostkę i duś 3–4 minuty w niewielkiej ilości wody. Odsącz dokładnie i lekko przestudź.
Do 1/3 masy jajecznej dodaj cukinię. Smaż omlet delikatnie z każdej strony. Przełóż na ogrzany talerz.
Dla dorosłego: pokrój cebulę, czosnek i pozostałą cukinię w plasterki. Podgrzej je na rozgrzanym oleju, dodając sól. Następnie zalej masą jajeczną i smaż po 3 minuty z każdej strony.

Nasza rada: Jeśli chcesz, by omlet był bardziej puszysty, pamiętaj o dobrych proporcjach: jedna łyżka mąki na jedno jajko. Możesz też na jedno jajko wsypywać łyżeczkę (do herbaty) mąki oraz łyżeczkę tartej bułki. I smaż omlet na małym ogniu!

Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama