Pyszny omlet z cukinią
Pyszny omlet z cukinią - przepis dla dzieci. Jak go zrobić?
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- młoda cukinia
- olej do smażenia
Dla dorosłego dodatkowo:
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
Cukinię umyj. Jajka rozbij, dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypuj mąkę.
Dla dziecka: kawałek cukinii pokrój w małą kostkę i duś 3–4 minuty w niewielkiej ilości wody. Odsącz dokładnie i lekko przestudź.
Do 1/3 masy jajecznej dodaj cukinię. Smaż omlet delikatnie z każdej strony. Przełóż na ogrzany talerz.
Dla dorosłego: pokrój cebulę, czosnek i pozostałą cukinię w plasterki. Podgrzej je na rozgrzanym oleju, dodając sól. Następnie zalej masą jajeczną i smaż po 3 minuty z każdej strony.
Nasza rada: Jeśli chcesz, by omlet był bardziej puszysty, pamiętaj o dobrych proporcjach: jedna łyżka mąki na jedno jajko. Możesz też na jedno jajko wsypywać łyżeczkę (do herbaty) mąki oraz łyżeczkę tartej bułki. I smaż omlet na małym ogniu!
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy