Reklama

Reklama
  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mięsa mielonego
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj jeden lub dwa surowe ziemniaki. Masę z ziemniaków wymieszaj z mąką ziemniaczaną i pszenną. Masa nie powinna kleić się do rąk. Jeśli się klei, dosyp mąkę pszenną.
Mięso mielone wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Z masy ziemniaczanej uformuj kuleczki. Następnie każdą spłaszcz, zrób małe wgłębienie, włóż farsz mięsny i uformuj kluskę.
Gotowe pyzy gotuj w osolonej wodzie tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Odstaw na 3 minuty w garnku. Pyzy wyjmij łyżką cedzakową, odsącz z wody. Podawaj gorące, polane przesmażoną słoninką i skwarkami z boczku.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na obiadki dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama