Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem są świetnym pomysłęm na obiad dla kilkulatka. Wypróbuj nasz przepis, a zobaczysz, że posmakują największemu niejadkowi.
- Edipresse
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag mięsa mielonego
- po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj jeden lub dwa surowe ziemniaki. Masę z ziemniaków wymieszaj z mąką ziemniaczaną i pszenną. Masa nie powinna kleić się do rąk. Jeśli się klei, dosyp mąkę pszenną.
Mięso mielone wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Z masy ziemniaczanej uformuj kuleczki. Następnie każdą spłaszcz, zrób małe wgłębienie, włóż farsz mięsny i uformuj kluskę.
Gotowe pyzy gotuj w osolonej wodzie tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Odstaw na 3 minuty w garnku. Pyzy wyjmij łyżką cedzakową, odsącz z wody. Podawaj gorące, polane przesmażoną słoninką i skwarkami z boczku.
Zobacz więcej przepisów na obiadki dla dzieci