Racuchy drożdżowe z malinami
Racuchy drożdżowe z malinami są idealne na podwieczorek czy śniadanie. Idealnie komponują się z kubkiem kakao, kawy czy herbaty. Polubi je największy niejadek.
- Edipresse
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 5 dag masła
- 1/2 szklanki plus 2 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
- 3 dag drożdży
- olej do smażenia
- 1,5 szklanki malin
Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, 1/2 szklanki cukru i cukier wanilinowy. Całość podgrzej i mieszaj, aż masło i cukier rozpuszczą się.
Ciepłe składniki połącz z jajkiem i pokruszonymi drożdżami.
Do miski przesiej mąkę, wlej mleko z drożdżami, dokładnie wymieszaj łyżką. Miskę przykryj ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej, odstaw na 20 min w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź nieduże porcje ciasta, smaż je z dwóch stron na lekko brązowy kolor.
Gotowe placki zdejmuj z patelni łopatką i kładź je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj z malinami rozgniecionymi z 2 łyżkami cukru, ewentualnie oprószone cukrem pudrem.
Zobacz więcej przepisów na placki dla dziecka