Racuchy klasyczne ze śliwkami
Racuchy klasyczne ze śliwkami są idealne jako przekąska - na podwieczorek zje je nawet największy niejadek. Wypróbuj nasz przepis na racuchy ze śliwkami.
- Edipresse
- 2 szklanki mąki
- duża szczypta soli
- ewentualnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- kilka dużych śliwek
- 5-6 łyżeczek masła
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania lub miód do polania
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i jajka. Mieszając, dolej tyle mleka, by powstało dość gęste ciasto. Odstaw je na 15 min.
Śliwki umyj, pokrój w grubsze plastry, usuwając przy tym pestki.
Na patelni rozpuść łyżeczkę masła, połóż 4-5 plastrów śliwek. Każdą przykryj porcją ciasta. Podlej olejem, smaż, aż placek nabierze złotego koloru z jednej strony. Wtedy łopatką obróć go na drugą stronę i też usmaż na złoty kolor.
Racuchy zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami, osącz z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub polej miodem.
Zobacz więcej przepisów na placki dla dziecka