Reklama

Reklama
  • szynka, np. Biebrzówka Masarnia u Józefa JBB
  • 50 dag sera żółtego
  • 20 dag serka topionego gouda
  • żółta i czerwona papryka
  • szczypiorek
  • ząbek czosnku
  • pieprz

  1. W misce rozetrzyj serek topiony widelcem.
  2. Czerwoną i żółtą paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj i dodaj do serka.
  3. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do farszu i dopraw pieprzem.
  4. Całość wymieszaj.
  5. Blaszkę wyłóż folią aluminiową i papierem do pieczenia. Włóż dwie warstwy żółtego sera na zakładki.
  6. Ser zapiekaj w piekarniku w temperaturze 150 st. C przez około 5 minut (tak aby ser się rozpuścił).
  7. Na wystudzony, ale jeszcze letni ser, wyłóż farsz tak, aby z jednego końca pozostawić zakładkę.
  8. Roladę zawiń, zaczynając od strony z farszem.
  9. Owiń roladę w folię aluminiową i włóż do lodówki na kilka godzin.

Uwaga! Taka rolada jest pyszna, ale ciężkostrawna - dla dzieci nie nadaje się w zbyt dużych ilościach.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na rolady (nie tylko na słono)

Reklama
Reklama
Reklama