Rolada serowa
Rolada serowa pięknie będzie prezentować się na świątecznym stole. Uwaga jednak – jest dość sycąca. Nie przesadźcie więc z ilością, zwłaszcza w przypadku dzieci.
- mat. pras. JBB Bałdyga
Opublikowano: środa, 27 listopada 2019 12:19
Reklama
Reklama
- szynka, np. Biebrzówka Masarnia u Józefa JBB
- 50 dag sera żółtego
- 20 dag serka topionego gouda
- żółta i czerwona papryka
- szczypiorek
- ząbek czosnku
- pieprz
- W misce rozetrzyj serek topiony widelcem.
- Czerwoną i żółtą paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj i dodaj do serka.
- Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do farszu i dopraw pieprzem.
- Całość wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż folią aluminiową i papierem do pieczenia. Włóż dwie warstwy żółtego sera na zakładki.
- Ser zapiekaj w piekarniku w temperaturze 150 st. C przez około 5 minut (tak aby ser się rozpuścił).
- Na wystudzony, ale jeszcze letni ser, wyłóż farsz tak, aby z jednego końca pozostawić zakładkę.
- Roladę zawiń, zaczynając od strony z farszem.
- Owiń roladę w folię aluminiową i włóż do lodówki na kilka godzin.
Uwaga! Taka rolada jest pyszna, ale ciężkostrawna - dla dzieci nie nadaje się w zbyt dużych ilościach.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na rolady (nie tylko na słono)
Reklama
Reklama
Reklama