Rosół królewski
Rosół królewski świetnie rozgrzeje po zimowym spacerze. Choć dobry rosół gotuje się długo, to nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Oto przepis na pyszny rosół z kurczaka.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2019 19:22
Reklama
Reklama
- makaron nitki, np. Lubella Jajeczna 5 jaj
- 2 kg kurczaka
- 4 litry wody
- 4 marchewki
- pietruszka z natką
- mniejszy seler
- por
- cebula
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 listki laurowe
- sól
- Cebulę obierz i opiecz nad ogniem, aż będzie mocno spieczona.
- Kurczaka pokrój na kawałki: udka, piersi, skrzydełka, przełóż do garnka i zalej zimną wodą.
- Zagotuj na średnim ogniu, kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i zdejmij szumowiny.
- Gotuj z uchyloną przykrywką przez 2-3 godziny.
- Następnie dodaj obrane warzywa, opieczoną cebulę oraz ziele, listki laurowe, lekko rozgniecione ziarenka pieprzu, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu, z uchyloną przykrywką przez kolejne 1,5 godziny.
- Przed podaniem dopraw solą do smaku.
- Podawaj z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na zupy dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama