Reklama
  • makaron nitki, np. Lubella Jajeczna 5 jaj
  • 2 kg kurczaka
  • 4 litry wody
  • 4 marchewki
  • pietruszka z natką
  • mniejszy seler
  • por
  • cebula
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • sól

  1. Cebulę obierz i opiecz nad ogniem, aż będzie mocno spieczona.
  2. Kurczaka pokrój na kawałki: udka, piersi, skrzydełka, przełóż do garnka i zalej zimną wodą.
  3. Zagotuj na średnim ogniu, kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i zdejmij szumowiny.
  4. Gotuj z uchyloną przykrywką przez 2-3 godziny.
  5. Następnie dodaj obrane warzywa, opieczoną cebulę oraz ziele, listki laurowe, lekko rozgniecione ziarenka pieprzu, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu, z uchyloną przykrywką przez kolejne 1,5 godziny.
  6. Przed podaniem dopraw solą do smaku.
  7. Podawaj z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na zupy dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama