Reklama

Reklama
  • średnia marchewka
  • kawałek pietruszki
  • pół łyżki mrożonego groszku
  • biała część pora
  • 50 g mięsa z kurczaka
  • szklanka wody
  • żółtko jaja
  • łyżeczka mąki pszennej

Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę. Mięso podziel na dwie części i razem z jarzynami włóż do wrzątku. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, a marchewkę, pietruszkę oraz mięso pokrój na dość drobne kawałeczki. Z powrotem włóż je do wywaru. Z żółtka, mąki oraz łyżeczki wody wyrób widelcem lane ciasto. Rosół ponownie doprowadź do stanu wrzenia i wlej do niego cieniutkim strumieniem ciasto. Gotuj jeszcze chwilę. Kluseczki powinny być miękkie i bardzo drobne.

Reklama

Nasza rada: Rosół możesz gotować razem z małym pęczkiem zielonej pietruszki - będzie miał wyjątkowy smak. Natkę wyjmij jednak potem z wywaru, nie miksuj razem z pozostałymi warzywami.

Reklama
Reklama
Reklama