Rosół z lanymi kluseczkami
Rosół to jedna z ulubionych dziecięcych zup. W dodatku nietrudno go zrobić. Świetnie nadaje się na zimę, bo skutecznie rozgrzewa, np. po długim spacerze. I mogą go jeść już niemowlęta!
- edipresse
- średnia marchewka
- kawałek pietruszki
- pół łyżki mrożonego groszku
- biała część pora
- 50 g mięsa z kurczaka
- szklanka wody
- żółtko jaja
- łyżeczka mąki pszennej
Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę. Mięso podziel na dwie części i razem z jarzynami włóż do wrzątku. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, a marchewkę, pietruszkę oraz mięso pokrój na dość drobne kawałeczki. Z powrotem włóż je do wywaru. Z żółtka, mąki oraz łyżeczki wody wyrób widelcem lane ciasto. Rosół ponownie doprowadź do stanu wrzenia i wlej do niego cieniutkim strumieniem ciasto. Gotuj jeszcze chwilę. Kluseczki powinny być miękkie i bardzo drobne.
Nasza rada: Rosół możesz gotować razem z małym pęczkiem zielonej pietruszki - będzie miał wyjątkowy smak. Natkę wyjmij jednak potem z wywaru, nie miksuj razem z pozostałymi warzywami.