Reklama

Na jeden kubek herbaty:

Reklama
  • 1 1/3 szklanki wody
  • 3-5 goździków (całych)
  • 3-4 ziarnka czarnego pieprzu
  • pół laski cynamonu
  • 4-5 nasion kardamonu
  • 2-3 grube plastry imbiru
  • 1/2 łyżeczki liściastej herbaty Ceylon, np. Ahmad Tea London
  • 1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • Miód lub syrop z agawy (opcjonalnie)

  1. Zagotuj wodę.
  2. W pierwszej kolejności wrzuć do niej goździki, odczekaj minutkę, następnie dodaj kardamon, cynamon, pieprz i imbir.
  3. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.
  4. Zdejmij z ognia, dodaj herbatę i odstaw na kilka minut.
  5. Przecedź przez drobne sitko lub gazę do szczelnego naczynia.
  6. Jeśli chcesz rozkoszować się herbatą od razu, do esencji dodaj mleko i ponownie podgrzej. Jeśli chcesz przyrządzić napój później, przelej esencję do szczelnego naczynia i przechowuj w lodówce.
  7. W razie potrzeby osłodź miksturę odrobiną miodu lub syropu z agawy.

Zobacz też inne przepisy na pyszne napoje dla dzieci

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama